Kerkstraat Helmond 1930 vestdijk eindhoven Vestdijk Eindhoven 1959
 
 
 home v.d. meulen-ansems geschiedenis van de zaak vestdijk eindhoven

 

1916
Langedijk/Vestdijk Eindhoven

Op 1 augustus 1916 start van der Meulen Ansems een automobielbedrijf in Eindhoven aan de Vestdijk. Regelmatig vinden hier uitbreidingen plaats teneinde het bedrijf aan de omstandigheden aan te passen en om een snelle efficiënte service te kunnen blijven bieden.Direct na de eerste wereldoorlog waarin men het belang van de auto had leren kennen werd de auto meer populair en was zelfs sprake van een toenemende motorisatie. Uitbreiding was noodzakelijk en het pand van societeit Apollo's Lust naast de garage aangekocht (1925). Daar in deze tijd nog weinig of geen zwaardere vrachtwagens boven de 2 ton in productie waren, werden in het bedrijf wagens omgebouwd en verzwaard zodat ook in deze behoeft kon worden voorzien. Dit nam dermate grote vormen aan dat besloten werd zelf vrachtwagens te gaan bouwen. Hiervoor werd in 1926 een leegstaande fabriek van de N.V. Backers-Raymakers in Helmond aangekocht en in gebruik genomen.
De N.V. de Jumbo Motor Compagnie werd opgericht en had als doel het vervaardigen van vrachtwagens, opleggers en kipinstallaties.

In 1932 start Janus een eigen zaak aan het Lodewijk Napoleonplein. En zijn broer Jacques begon in de Korte Bleekstraat een eigen zaak die hij ĎAuto Reparatie Onderdelen', alias A.R.O. noemde. Niet lang daarna richtte hij de N.V. Autobedrijf Jacques van der Meulen op, die dealer werd voor Opel, Pontiac, Oldmobile, Buick en Bedford. Mathij blijft dan directeur van het moederbedrijf aan de Vestdijk en van de Jumbo fabriek.
Jan neemt de zaak in de Kerkstraat in Helmond over.
In de oorlogsjaren werd een zeer groot gedeelte van het bedrijf in beslag genomen en later volledig leeggehaald. Nadat het bombardement van 19 sept. 1944 zijn vernielende werk had gedaan moest met zeer beperkte middelen onder moeilijke omstandigheden worden herbegonnen. In 1953 werd de band met Ford welke in 1938 was verbroken vernieuwd. In 1958 kwam na vele moeilijkheden de nieuwe voorbouw gereed en in 1961 het kantoorgebouw. Het bedrijf bestaat dan 75 jaar.

 

 

1935
Luchtfoto Vestdijk Eindhoven
met van der Meulen-Ansems en Apollo's Lust
 
2000
Luchtfoto van de Vestdijk in Eindhoven
met van der Meulen Ansems
     

A Ford

 

1967
Veldhoven

Ford
van der Meulen-
Ansems

19
Geldrop

Ford
van der Meulen-
Ansems

 

© 2007 Monique van Straten-van der Meulen • design by: CAGE

 

site by: CAGE (Rolf van Gelder)