home

 

Na de splitsing van het moederbedrijf
Jac. van Hout-Ververgaard in 1929

Toon Swinkels
1899-1958
 
Clazien van Hout
1900-1982


De Rechtestraat Eindhoven rond 1930. Met aan de rechterkant 'Het Hooghuis', juwelier van Hout-Ververgaard en Manufacturen van Hout-Ververgaard, het pand van Rieter en Hof van Holland. Aan de linkerzijde het oude pand van de Hema.

 

In 1929 wordt de zaak gesplitst. Het ouder echtpaar Jac van Hout en Sophia Ververgaard trekken zich na 33 jaar terug. Dochter Clazien neemt samen met haar man de manufacturenafdeling over dat blijft in het pand Rechtestraat 44. De oudste zoon Jan van Hout zet de afdeling goud en zilver voort onder de naam juwelier van Hout-Ververgaard in de nieuwbouw ernaast.


De etalage van van Hout-Ververgaard manu-facturen in 1927.

     

De jaren na 1929
Clazien van Hout was getrouwd met Antonius (Toon) Swinkels die werkzaam was geweest op de handelsafdeling van de Karl I sigarenfabriek in Eindhoven. Zijn grote visie in de zakenwereld en de ervaren en traditie van vele jaren van de familie van Hout gaf de onderneming nieuwe impulsen en verleende haar expansie tot in de sector van het grootwinkel bedrijf. De firma van Hout-Ververgaard streefde een betrouwbare binding met de klanten na en gaf hun veel vrijheid in het bezoek aan de zaak maar gaf hun wel de middenstands service. Ondanks de crisisjaren hield de onderneming de wind in de zeilen en 30 september 1932 werd een 3de zaak geopend in Nijmegen waar Harrie van Hout de leiding kreeg.
Nadien is een periode van breken en bouwen begonnen. Op 15 maart 1937 werd de eerste verbouwing en uitbreiding van de zaak aan de Rechtestraat gevierd. Op 1 januari 1939 werd het pand Rechtestraat 48 (voormalig “Haweko” bij de winkel gevoegd. Toen kwam de oorlog. Het verschrikkelijke bombardement van St. Nikolaasdag 1942 sloeg de zaak voor driekwart tot puin. Maar de directie versaagde niet. Enkele maanden later op 1 april 1943 verwierf zij het pand Hooghuisstraat 23 dat sindsdien een geheel uitmaakte met de panden aan de Rechtestraat. Ook het bombardement van 19 september 1944 bracht grote schade zij het dan dat de gebouwen zelf minder te lijden hadden dan de aanwezige goederen. De wederopbouw werd een lange lijdensgeschiedenis mede doordat militairen geruime tijd de gebouwen voor zich opeisten. Maar ze kwam dan toch tot stand. En dat gaf aanleiding tot een dubbel feest bij de heropening op 15 april 1947 werd tevens het gouden zakenjubileum gevierd.
JAC.
VAN HOUT
VERVERGAARD

 


JUWELIER
VAN HOUT VERVERGAARD

 


JUWELIER
VAN HOUT
VERVERGAARD

 


KLEUTERHUIS
VAN HOUT
VERVERGAARD

 


HERENMODE
VAN HOUT
VERVERGAARD

1896
1920

 
     
RECHTESTRAAT 44 EINDHOVEN
 
RECHTESTRAAT 42 EINDHOVEN
 
NIJMEGEN
 
MOLENSTRAAT 142 NIJMEGEN
 
HEUVELSTRAAT 27 TILBURG

 

© Monique van der Meulen • design by: CAGE

 

site by: CAGE (Rolf van Gelder)