home v. hout-ververgaard sophia ververgaard

Sophia Hubertina
Ververgaard
* 1867 Tegelen †1950 Eindhoven

x 1896 met
Leonardus Jacobus van Hout

Sophia is geboren in Tegelen (L). Ze is het zesde kind van Theodorus Hubertus Ververgaert en Anna Maria Houzer. Haar vader is schoorsteenbouwer/metselaar en het gezin woont met 9 kinderen St Josephstraat 2. In 1883 komt Sophia samen met haar zusjes Margaretha en Johanna naar Eindhoven om te werken. In het dienstbode register staat Sophia samen met haar oudere zus ingeschreven dat ze gaan wonen bij een bakker in de Kerkstraat en de kost verdienen als dienstmeisje. Later in het dienstboderegister van 1890 staat genoteerd dat Sophia bij van Dijk- Stumpers werkt. Dit is een manufacturen zaak tegenover de grote kerk. In 1895 op 7 november vertrekt Sophia weer naar Tegelen om haar bruiloft voor te bereiden. Ze heeft contact gekregen met Jac van Hout met wie ze trouwt op 22 januari 1896 te Tegelen.
In een krantenberichtje in de Meierijse Courant bedankt het paar de Eindhovense vrienden en kennissen voor de kado's die ze hadden gekregen.Het paar gaat wonen op de Volderstraat/Demer en op 8 april openen ze hun winkel in manufacturen onder de naam Jac. van Hout-Ververgaard.
Op 1 december 1896 wordt hun eerste kind geboren en al gauw volgen er meer. Sophia werkt ook in de winkel en er is hulp in de huishouding. Het is een druk leven. De kinderen gaan naar kostschool in Stratum, Eikenburg en de meisjes in Maasbree. In 1920 verhuizen ze naar een groter huis aan de Rechtestraat met een diepe tuin tot aan de Keizersgracht. De kinderen worden groter en Jan, Marietje en Clazien helpen mee in de winkel. Zoon Theo wordt opgeleidt tot priester en in 1925 tot priestergewijd. Jac gaat studeren in Tilburg. In 1928 splitsen de winkels zoon Jan bouwt een pand naast het het bestaande pand en start daar van Hout-Ververgaard juwelier en dochter Clazien neemt samen met haar man de kledingzaak over. Het ouderpaar verhuisd en gaat wonen in de Elzentlaan en later in de Ruusbroecklaan. Na het overlijden van haar man in 1936 besluit Sophia bij haar dochters te gaan wonen. Bij ieder een paar jaar maar het bevalt zo bij haar dochter Clazien in het huis aan de Rechterstraat dat ze daar tot haar dood in 1950 is gebleven. Sophia is 82 jaar geworden en begraven op het Catharina Kerkhof in Eindhoven.

 

Sophia dochter van
Theodorus Ververgaert en Maria Houzer

 

© 2007 Monique van Straten-van der Meulen • design by: CAGE

 

site by: CAGE (Rolf van Gelder)