home v. kempen-v. lierde geschiedenis v.d. zaak

 

Voorgeschiedenis:
"Bazar National"
H. van Lierde

 
 

Advertentie
Meijerijse Courant
2 juni 1888

Koopman
H. v. Lierde

zwager van:
H. v. Kempen-v. Lierde


 
In het pand op de hoek van de Korenstraat/Markt in Eindhoven opende Henricus Franciscus Hubertus van Lierde in 1888 zijn Bazar National. Voor 1888 had Jef van Mierlo hier zijn winkel in wandelstokken en paraplu's. Henri van Lierde verkocht kinderspeel-goed, parfumerieën, bijouterieën, huishoudelijke artikelen.
Zijn zwager Henricus Romanus van Kempen kwam hem in de winkel helpen en nam de zaak over in 1899. De winkel was ruim gesorteerd en gunstig gelegen aan de Markt waar de weekmarkten veel mensen van buiten Eindhoven aantrok en de winkel veel klandizie had. Al snel werd op dezelfde plek een nieuw pand gebouwd. En in 1910 uitgebreid met het pand Rechtestraat 28.
 

Galanterieën magazijn "St Jozef"
H. van Kempen-van Lierde

 
Suzanna van Kempen-van Lierde
Henricus Romanus van Kempen

Het echtpaar van Kempen- van Lierde was in 1897 getrouwd. De eerste jaren woonde zij met hun gezin boven de winkel om in 1922 naar de Bilderdijklaan te verhuizen. De beide zonen Noud en Harrie zijn werkzaam in de zaak. Er worden goede zaken gedaan en het winkelpand aan de Markt wordt nog twee keer uitgebreid. In 1930 overlijdt na een ziekbed Suzanna van Kempen-van Lierde. Nog 4 jaar zal het Galanterieën magazijn St Jozef blijven onderleiding van Henri van Kempen. In 1934 treedt hij terug als directeur. Zijn zonen nemen de zaak over.


Bazar National
H.van Lierde
1888-1906
 
Magazijn St Jozef
H.v.Kempen-v.Lierde
1906-1915
 
Magazijn St Jozef
H.v.Kempen-v.Lierde
1915-1930
 
Magazijn St. Jozef
H.v.Kempen-v.Lierde

1930-1936

     
Markt
Eindhoven
 
Markt 19
Eindhoven
 
Markt 19
Eindhoven
 
Rechtestraat 28 hoek
Jan van Hooffstraat

In 1936 wordt de zaak gesplitst. De oudste zoon Arnoud van Kempen zet de winkel voort onder de naam St Jozef en verkoopt huishoudelijke artikelen. De jongste zoon Harrie van Kempen zet de verkoop van sport en spel artikelen voort op de Rechtestraat 58 naast van Piere. In de oorlog tijdens het bombardement van 6 december 1942 werd heel de Demer verwoest. Er ontstond in de binnenstad van Eindhoven een tekort aan winkelpanden. Voor Arnoud van Kempen waren niet genoeg goederen om te verkopen en zo werd hij genoodzaakt zijn winkelpand op de hoek van de Rechtestraat/Jan van Hooffstraat te verhuren aan C&A en de verkoop over te brengen naar de winkel van zijn jongere broer. Maar het noodlot sloeg hier toe op 19 september 1944 toen dit pand daags na de bevrijding werd getroffen door een bom en het totaal verwoeste.
Arnoud van Kempen kreeg een pand aan de Willemstraat 1a toegewezen en daar werd de verkoop voort gezet. Pas in 1960 keert van Kempen detailhandel in glas, porselein aardewerk luxe- en huishoudelijke artikelen terug op de Rechtestraat 60. Nu in een gloednieuw groot pand. Twee zonen, Theo en Guus zijn dan al werkzaam in de winkel. Met uitzondering van de jaren 1970 t/m 1972 toen van Kempen even op de Hooghuisstraat gevestigd zat hebben ze op de Rechtestraat 60 in Eindhoven gezeten tot de sluiting in 1975.


   
Het totale pand 1930 -1936 daarna is moeder bedrijf magazijn St Jozef H. van Kempen-van Lierde opgeheven en het pand aan de Markt verkocht aan de firma Couteaux.

terug naar boven

 

© Monique van Straten-van der Meulen • design by: CAGE

 

site by: CAGE (Rolf van Gelder)