Kerkstraat Helmond Vestdijk Eindhoven 1930 Vestdijk Eindhoven 1959
 
 
 home v.d. meulen-ansems mathij vd meulen alphons van der meulen


Alphonsus Henricus Maria
van der Meulen
* 1925 Helmond - † 2006 Eindhoven

 

Jongste zoon van Mathij van der Meulen en Mathilde Swinkels. Geboren in Helmond 17-10-1925 in de Kerkstraat boven de garage.
Ging daar naar de lagere school en later naar de Ruwenberg in St Michielsgestel.
Verhuisde met zijn ouders naar de Vestdijk in Eindhoven. Hij was 17 jaar toen de 2e wereldoorlog uitbrak en hij als zoon van de garagehouder van der Meulen-Ansems de bombardementen op Eindhoven heeft meegemaakt. In de jaren 1946-1949 was hij als dienstplichtig soldaat in Nederlands Indie.
Thuisgekomen kwam hij in de zaak van zijn vader. Hij trouwde in 1955 met Nicole van Hout en samen kregen zij 7 kinderen. Samen met dhr Ghijsaert uit Antwerpen heeft hij de stamboom van van der Meulen uigezocht. Deze gegevens staan nu samen met de andere stambomen op deze website. In 2006 is hij op 80 jarige leeftijd in Eindhoven overleden.

 

****De periode 1946-1949 in Nederlands Indie ****

Eindhoven; 14-12-1979

Bij het opruimen van mijn oude spullen ontdekte ik mijn oude brieven welke ik tijdens mijn Indie-tijd, nu dertig jaar geleden, naar mijn familie in Holland gestuurd had. Na er een paar gelezen te hebben kwam ik op mijn besluit om ze weg te gooien terug. Elke brief bevatte nameljk de wederwaardigheden van die tijd. Door ze aan elkaar te lassen kon een dagboek ontstaan. Misschien dan ook eventueel antwoord op een latere vraag van de een of ander: Wat heeft 'hij' in Indie tussen 1946-1949 daar mee gemaakt en of uitgespookt.
Ook voor mij persoonlijk wel weer eens interessant om mijn Indie tijd , welke toch één van de mooiste periode uit mijn leven geweest is, de revue te laten passeren. Waar ik op een bepaalde tijd in kampement lag. Wat mijn werk daar was, Hoe ik huisde. Hoe mijn contact was met de bevolking. Wat voor boeken ik daar gelezen heb en wat voor films gezien. Zelfs het verloop van de schaakwedstrijd, schrifelijk gehouden met mijn broer Lambert, over een afstand van 12.000 km elke zet twee weken vergende. En hoe de grote wereld-politiek onze vorderingen telkens dwarsboomde en uiteindelijk deze politiek er de oorzaak van werd dat zelfs al onze inspanningen en opofferingen voor niets geweest zijn.

Dit alles zal dan uit dit dagboek blijken, zij het uiteraard uit een eigen visie. Bedenk overigens dat dit alles zich afspeelde tussen 1946-1949 in een geheel eigen tijd. Voor diegene die deze tijd niet meegemaakt hebben een moeilijke opgave en zich in deze periode te verplaatsen.

Alph. H.M. van der Meulen 14-12-1979Albums van Alphons van der Meulen.

7december divisie

 
Klik hier om het album in pdf te openen
 

Expeditionaire
Macht

 

Omslagboek
2


Alphons van der Meulen bij zijn truck
Staand tweede van links is Alphons van der Meulen

 

Zoon van
Mathij Johannes Maria van der Meulen en Mathilde Petronella Swinkels

 

© 2007 Monique van der Meulen • design by: CAGE

 

site by: CAGE (Rolf van Gelder)